Green chili is beneficial for health, know its miraculous benefits.

Green chili is beneficial for health,

Green chili has a wealth of properties for taste as well as health. Most of us like to eat green chili in food, if you eat regular green chilies, then there are many benefits to health.
It strengthens your digestive system, improves digestion processes. Green chilies contain a good amount of fiber, which makes chili a good source of food.
Green chili is also very beneficial for the patients of arthritis, besides it is helpful in reducing the pain in the body parts. Abundant vitamin-C injury found in it helps in wound healing and strengthens the ability to fight diseases.
Green chili is beneficial for fighting cancer and keeping the body safe. It contains plenty of antioxidants which reduces the risk of cancer by protecting the body from internal cleanliness as well as free radicals.

हरी मिर्च में स्वाद के साथ-साथ सेहत के लिए गुणों का खजाना होता है। हम में से ज्यादातर लोग खाने में हरी मिर्च खाना पसंद करते हैं, अगर आप नियमित रूप से हरी मिर्च खाते हैं, तो इससे सेहत को कई फायदे होते हैं।
यह आपके पाचन तंत्र को मजबूत करता है, पाचन प्रक्रियाओं में सुधार करता है। हरी मिर्च में फाइबर की अच्छी मात्रा होती है, जो मिर्च को भोजन का अच्छा स्रोत बनाती है।
गठिया के रोगियों के लिए भी हरी मिर्च बहुत फायदेमंद है, इसके अलावा यह शरीर के अंगों के दर्द को कम करने में सहायक है। इसमें पाए जाने वाले प्रचुर मात्रा में विटामिन-सी की चोट घाव भरने में मदद करती है और रोगों से लड़ने की क्षमता को मजबूत करती है।
कैंसर से लड़ने और शरीर को सुरक्षित रखने के लिए हरी मिर्च फायदेमंद है। इसमें भरपूर मात्रा में एंटीऑक्सीडेंट होते हैं जो शरीर को आंतरिक सफाई के साथ-साथ मुक्त कणों से बचाकर कैंसर के खतरे को कम करते हैं।

1. We should begin with the ultimate benefit - i.e. green chillies come with zero calories. In fact, they speed up one’s metabolism as much as 50% for up to three hours after eating.

हमें अंतिम लाभ के साथ शुरू करना चाहिए - यानी हरी मिर्च शून्य कैलोरी के साथ आती है। वास्तव में, वे खाने के तीन घंटे बाद तक एक चयापचय को 50% तक बढ़ा देते हैं।

2. Protection against cancer Green chillies are loaded with antioxidants, that protect the body against free radicals by acting as natural scavengers. Green chillies can also keep prostate problems at bay.

कैंसर से सुरक्षा: हरी मिर्च एंटीऑक्सिडेंट से भरी होती है, जो प्राकृतिक मेहतर की तरह काम करके शरीर को मुक्त कणों से बचाती है। हरी मिर्च प्रोस्टेट की समस्या को भी दूर रख सकती है।

3. Green chillies also exert a number of beneficial effects on the cardiovascular system. Specifically, it reduces the likelihood of developing atherosclerosis by reducing blood cholesterol and triglyceride levels and platelet aggregation, as well as increasing fibrinolytic activity. Fibrinolytic activity refers to the ability to prevent formation of blood clots, which can lead to a heart attack or stroke.

हरी मिर्च हृदय प्रणाली पर कई लाभकारी प्रभाव डालती है। विशेष रूप से, यह रक्त कोलेस्ट्रॉल और ट्राइग्लिसराइड के स्तर और प्लेटलेट एकत्रीकरण को कम करने के साथ-साथ फाइब्रिनोलिटिक गतिविधि को बढ़ाकर एथेरोस्क्लेरोसिस के विकास की संभावना को कम करता है। फाइब्रिनोलिटिक गतिविधि रक्त के थक्कों के गठन को रोकने की क्षमता को संदर्भित करती है, जिससे दिल का दौरा या स्ट्रोक हो सकता है।

4. Interestingly enough capsaicin, found in green chillies although hot to taste, has been shown to lower body temperature by stimulating the cooling center of the hypothalamus in the brain. This explains why, even in very hot places like India, green chillies are consumed.

हरी मिर्च में पाया जाने वाला दिलचस्प कैपसैसिन, हालांकि स्वाद के लिए गर्म है, मस्तिष्क में हाइपोथैलेमस के शीतलन केंद्र को उत्तेजित करके शरीर के तापमान को कम करने के लिए दिखाया गया है। यह बताता है कि क्यों, भारत जैसी बहुत गर्म जगहों पर भी हरी मिर्च का सेवन किया जाता है।

5. Capsaicin in green chillies has a stimulating effect on the mucus membranes of the nose and sinuses. Capsaicin stimulates blood flow through the membranes and causes mucus secretion to become thinner. This action makes it beneficial in combating the common cold or sinus infections.

हरी मिर्च में कैपसाइसिन नाक और साइनस के म्यूकस मेम्ब्रेन पर उत्तेजक प्रभाव डालता है। Capsaicin झिल्ली के माध्यम से रक्त के प्रवाह को उत्तेजित करता है और बलगम स्राव को पतला बनाता है। यह क्रिया सामान्य जुकाम या साइनस संक्रमण से निपटने में लाभकारी बनाती है।

6. The heat produced by the chillies, act as an effective pain reliever, as a digestive and anti-ulcer aid. Although, people with active peptic ulcer may be bothered by “spicy foods”.

मिर्च द्वारा उत्पादित गर्मी, पाचन और विरोधी अल्सर सहायता के रूप में एक प्रभावी दर्द निवारक के रूप में कार्य करती है। हालांकि, सक्रिय पेप्टिक अल्सर वाले लोग "मसालेदार भोजन" से परेशान हो सकते हैं।

7. Loaded with Vitamin C and beta-carotene, green chillies are great for healthy eyes, skin and immune system. Make sure to store the green chillies at a dark cool area because chillies lose their Vitamin C, when they are exposed to heat, light and air.

विटामिन सी और बीटा-कैरोटीन से भरपूर, हरी मिर्च स्वस्थ आंखों, त्वचा और प्रतिरक्षा प्रणाली के लिए बहुत अच्छी होती है। हरी मिर्च को एक गहरे ठंडे क्षेत्र में स्टोर करना सुनिश्चित करें क्योंकि मिर्च अपने विटामिन सी को खो देते हैं, जब वे गर्मी, प्रकाश और हवा के संपर्क में होते हैं।


8. When eaten, green chillies release endorphins that boosts the mood, and reduces pain.
जब खाया जाता है, हरी मिर्च एंडोर्फिन छोड़ती है जो मूड को बढ़ाती है, और दर्द को कम करती है।

9. Green chillies are proven to balance blood sugar levels. If you are diabetic, this may be your answer to healthy diet.

हरी मिर्च रक्त शर्करा के स्तर को संतुलित करने के लिए सिद्ध होती है। यदि आप मधुमेह के रोगी हैं, तो यह स्वस्थ आहार के लिए आपका जवाब हो सकता है।

10. Green chillies are a natural source of iron, and a rich source for iron deficient people.

हरी मिर्च आयरन का एक प्राकृतिक स्रोत है, और आयरन की कमी वाले लोगों के लिए एक समृद्ध स्रोत है।

11. Green chillies have a lot of antibacterial properties and can help treat skin infections.

हरी मिर्च में बहुत अधिक एंटीबैक्टीरियल गुण होते हैं और यह त्वचा के संक्रमण का इलाज करने में मदद कर सकता है।

12. Green chillies are rich in Vitamin K that help decrease your risk of osteoporosis and of bleeding dangerously when you are cut out or injured.

हरी मिर्च विटामिन K से भरपूर होती है जो ऑस्टियोपोरोसिस के खतरे को कम करने में मदद करती है और जब आप काटते हैं या घायल होते हैं तो खतरनाक तरीके से रक्तस्राव होता है।

Add green chillies generously to all your meals, not just to enhance flavor, but also to give you all these health and medicinal benefits. The clincher? With zero calories, it helps dieters achieve their goals faster too.

हरी मिर्च को उदारतापूर्वक अपने सभी भोजन में शामिल करें, न केवल स्वाद बढ़ाने के लिए, बल्कि आपको ये सभी स्वास्थ्य और औषधीय लाभ देने के लिए। क्लिनिक? शून्य कैलोरी के साथ, यह डाइटर्स को अपने लक्ष्यों को तेजी से हासिल करने में मदद करता है।

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